Werkplekleren is een win-winsituatie

“Begin januari is er bij ons op kantoor opnieuw iemand gestart met werkplekleren”, vertelt Patrick Van Berckelaer, branch manager van transportbedrijf Ventana Serra in Boom. “Het is de vijfde medewerker die op die manier bij ons begint.”

Bij Ventana Serra werken vijftien mensen in het kantoor en het magazijn. Samen stonden ze vorig jaar in voor de expeditie van niet minder dan 1224 containers. “Een hele prestatie”, zegt Patrick Van Berckelaer. “Dat kan je alleen maar door goed samen te werken. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen zich hier goed voelen. We maken het onze medewerkers graag comfortabel, ook de starters.”

Rustig kennismaken

“Onze recentste starter heb ik leren kennen op een jobbeurs van Talentenstroom. Kort daarna is hij komen kennismaken in het kantoor en het magazijn. Ik heb hem uitgelegd hoe het traject werkt: eerst een stage en, als die goed verloopt, een IBO-contract. Daarna bieden we mensen een vast contract aan. Nieuwe medewerkers krijgen op die manier rustig de tijd om zich vertrouwd te maken met onze manier van werken en onze softwarepakketten.”

Win-win

“Als je het goed aanpakt, is werkplekleren echt een win-winsituatie. Vaak gaat het om oudere werknemers die om de een of andere reden opnieuw op zoek zijn naar werk. Zo hebben we al een dame aangeworven die truckchauffeur geweest was, maar ook iemand die bij een beenhouwer gewerkt had en iemand die uit het onderwijs kwam. Het zijn competente mensen met heel wat ervaring. Ik prijs me gelukkig dat ik zulke collega’s aan boord kan halen.”

Is werkplekleren dan altijd een succesverhaal? “Eén keer hebben we van iemand afscheid genomen na zijn stage. Dat was iemand die door een faillissement zijn vorige job was kwijtgeraakt. Die pijnlijke ervaring was nog niet verwerkt. Is het traject dan ‘mislukt’ omdat het niet uitmondt in een vast contract? Ik vind van niet. Het was niet het juiste moment voor ons om met elkaar in zee te gaan. Dankzij die stage konden we dat snel ontdekken. Ook dat noem ik een win-winsituatie.”

“Bekijk het plaatje ook langs de kant van de nieuwe medewerker: wat heeft die van jou nodig? Voelt hij of zij zich goed?”

Praat erover

“Dé succesfactor van werkplekleren? Gebruik je gezond verstand en bekijk het plaatje ook langs de kant van de nieuwe medewerker: wat heeft die van jou nodig? Voelt hij of zij zich goed? Praat met elkaar. Je loopt zo’n traject uiteindelijk samen, als werknemer en als werkgever.”

“Wij hebben, met de hulp van Talentenstroom, op die manier een aantal heel gemotiveerde collega’s gevonden. Mensen die niet alleen veel werkervaring, maar ook levenservaring meebrengen. De waarde daarvan mag je niet onderschatten.”