“Een carrière uitbouwen? Dat doe je met goesting en geduld”

20 jaar bij CMA-CGM: doorgroeien in de maritieme sector

Nog even en het is twintig jaar geleden dat Rachid Gloub begon te werken bij CMA-CGM. “Een mooi getal”, lacht hij, “vooral omdat ik me nog geen moment verveeld heb.” Rachid werkt vandaag als Trade Manager werkt voor het verre en Midden-Oosten en India en Pakistan, nadat hij al heel wat andere commerciële functies heeft doorlopen.

Rachid: “Ik had helemaal geen carrièreplan toen ik hier begon te werken als Inside Sales. Maar gaandeweg kwamen er altijd kansen uit de lucht vallen wanneer dat nodig was. Ik kon op andere diensten gaan depanneren als er iemand wegviel, en op die manier proeven van het werk op een andere dienst. Zo leer je het bedrijf goed kennen: ik heb intussen van zowat elk aspect van sales en marketing geproefd. Die afwisseling vind ik belangrijk. Het is een van de voordelen van werken voor een grote organisatie zoals CMA-CGM: als je wat uitgekeken raakt op je takenpakket, kan je gewoon aangeven dat het tijd is voor iets anders. Daar staan ze hier absoluut voor open.”

Rachid Gloub, Trade manager CMA-CGM

Wat houdt je takenpakket vandaag in?
“Als Trade Manager ben ik mee verantwoordelijk voor alle export naar het Verre Oosten, het Indo-Pakistaanse schiereiland en het Midden-Oosten. Een heel continent dus eigenlijk. (lacht) Ik heb nu meer verantwoordelijkheid en geef ook leiding aan een team.”

Krijg je daarvoor ondersteuning van CMA-CGM?
“Ik heb me altijd goed ondersteund gevoeld door mijn directe manager of director. Als ik een externe training wilde volgen, kon ik dat altijd voorstellen en betaalde het bedrijf mijn deelname. En ook intern zijn er allerlei mogelijkheden voor mensen die iets nieuws willen leren. Er is bijvoorbeeld een JUMP-traject waarbij je zes maanden in het hoofdkantoor in Marseille werkt om daar de werking beter te leren kennen. CMA-CGM geeft dus zeker kansen aan mensen die dat willen. Maar ook altijd met respect voor je eigen ambities en werkbalans. Wie zich verder wil ontwikkelen, kan dat. Maar het moet niet.”

Welke kwaliteiten moet je hebben om een carrière uit te bouwen bij CMA-CGM?
Rachid: “Volgens mij heb je twee dingen nodig: goesting en geduld. De goesting is belangrijk om de werkdruk aan te kunnen: soms raak je hier van het ene moment op het andere ondergesneeuwd in het werk, en dan moet je er stáán. Anders heb je voor de verkeerde sector gekozen. En het geduld heb je nodig omdat een carrière er niet vanzelf komt. Je kan niet alles op dag één verwachten. Maar als je de tijd neemt om je kwaliteiten te tonen aan het bedrijf waarvoor je werkt, dan wordt dat zeker beloond.”