Warehouse Senior Clerk kent zijn magazijn door en door

“Met een slaapkop moet ik niet aan mijn werk beginnen. Als magazijnbeheerder hou je er maar beter het hoofd bij. In de stockruimte van DP World liggen algauw 18.000 items – van piepkleine vijsjes tot grote onderdelen van 8 ton. Allemaal nodig om onze machines op de kaai feilloos te laten werken. Bij een defect of onderhoudsbeurt springen de techniekers mijn stockruimte binnen, op zoek naar dát onderdeel dat de boel draaiende houdt. En wees maar zeker dat ik dat meteen vind – blindelings als het moet. Op maximum vijf minuten tijd hebben ze het gevraagde item in handen. Alleen voor ‘speciallekes’ heb ik de hulp van de computer nodig.

Het draait allemaal om logisch inzicht. Je moet daar een beetje aanleg voor hebben, maar je schaaft dat doorheen de jaren ook bij.

Ik ben al elf jaar aan de slag in de logistieke sector en sloeg al de meest uiteenlopende materialen op, maar het systeem erachter is altijd hetzelfde. Of dat het niet saai maakt? Helemaal niet. Ik doe mijn job nog altijd even graag als in het begin. Het hangt natuurlijk van je houding af: je kunt als magazijnier gewoon de binnenkomende producten tellen en snel een documentje afleveren. Maar als je je job ter harte neemt, dan controleer je ook alle leveringen, zet je zaken recht nog voor ze problemen veroorzaken, en ken je je magazijn door en door. Belangrijk hoor, want zelfs het allerkleinste schroefje dat op het rek ligt, is veel waard: ontbreekt het en werkt een machine daardoor niet? Dan kan er niet geladen of gelost worden en verliezen we geld.

En dus tel, check en dubbelcheck ik nauwgezet. Al zit ik nu ook weer niet de hele dag aantallen af te vinken. Ik ben gelukkig ook vaak met mensen bezig.

Voordat ik in de logistiek terechtkwam, had ik als zelfstandige mijn eigen meubelzaak. En ook nu heb ik nog mijn eigen winkeltje: mijn toog aan de stockruimte, waar de techniekers hun vragen op me afvuren.

Ik maak een erezaak van een snelle, klantgerichte service. Dat lukt alleen in een gestructureerd en opgeruimd magazijn, waar we bovendien ook nog eens veilig werken.

Want als er nu iets belangrijk is in de havenwereld, dan is het dat wel – veiligheid primeert. Dat gaat ver: een magazijnrek waarop geen sticker met de laadcapaciteit kleeft, vul ik niet. Je merkt: ik ben streng als het op mijn magazijn aankomt. Het is dan ook mijn tweede thuis.”

Danny Maes, Warehouse Senior Clerk, DP World