Filosoof, taalkundige of historicus, ook welkom in de haven

Hou je van afwisseling en een internationale omgeving? Dan vind je in de haven en internationale logistiek.

Je hoeft geen gespecialiseerde opleiding te volgen om aan de slag te gaan als logistiek bediende. Dat maakt coördinator Mieke Coppieters van Talentenstroom duidelijk op een infosessie over de eerste stappen als werkzoekende. Het publiek? Studenten aan de universiteit, meer bepaald de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UA.

Om het publiek van zo’n 55 studenten duidelijk te maken dat er werk is in de haven, pakt Mieke Coppieters uit met sprekende cijfers. “Zo’n 150.000 mensen werken rechtstreeks of onrechtstreeks in de haven. Daarvan zijn er zo’n 22.000 actief als logistiek bediende.” Ook wie afstudeert aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte kan één van hen worden. “De sprong die je nu gaat maken, lijkt de moeilijkste uit je leven”, houdt Stephan Van Fraechem de studenten voor. De directeur van werkgeversorganisatie Alfaport Voka, zelf doctor in de geschiedenis, hamert op het belang van passie. “Die moet je volgen, speel niet op safe.” Met de campagne #myjobisbetterthanyours wil Alfaport Voka mensen dan ook warm maken voor een job in de haven.

Architect van het transport

“Drie jaar geleden zat ik in dezelfde positie als jullie”, bekent ervaringsdeskundige Caro Van der Paal. “Eerder toevallig kwam ik in de haven terecht. Vandaag ben ik nog steeds expediteur bij JAS Forwarding Worldwide. Ik ben eigenlijk de architect van het transport. Zonnepanelen vanuit een Chinese fabriek op een Duitse werf krijgen: best leuk als ik in die missie slaag. Mijn diploma geschiedenis komt nog wel van pas. Ik heb mijn talen dagelijks nodig, ik begrijp de achtergrond van culturele verschillen, ik kan omgaan met stress en deadlines en ik werk nauwkeurig. Daarbij heb ik aangetoond dat ik een universitair denkniveau aankan. Mijn advies aan jullie? Kijk in je zoektocht naar een job niet alleen naar vacatures die rechtstreeks aansluiten op jouw diploma. Kennis kan je ook op de werkvloer verwerven.”

Attitude en goesting

Dat laatste kan Mieke Coppieters alleen maar beamen. “Werkgevers kijken in de eerste plaats naar de attitude, de goesting om te werken. Specifieke vakkennis, die kan je vaak ook nog in je job leren. Dat geldt zeker voor een logistiek bediende. Doordat de concrete invulling van de job sterk kan verschillen, is er plaats voor verschillende profielen. Hou je van afwisseling en een internationale omgeving? Dan vind je in de haven misschien wel jouw droomjob. Talentenstroom kan je daarbij op weg helpen. Wij informeren je over de vacatures in de haven, maar maken je ook wegwijs in de bestaande opleidingen.”

Talenkennis komt van pas

“Voor mijn ouders sluit een job rechtstreeks aan op een opleiding”, vertelt student taal- en letterkunde Lien achteraf. “Maar ik zie dat breder. In de haven kunnen ze talenkennis goed gebruiken, misschien is dat wel iets voor mij.” Haar vriendin en medestudent Lynn leerde iets nieuw. “Dat je met zoveel verschillende diploma’s aan de slag kan in de haven, dat is nieuw voor mij. Ik dacht zelf nog niet echt aan een job als logistiek bediende. Maar ik voel er wel wat voor om die wereld te leren kennen via bijvoorbeeld een stage.”

Hier vind je de presentatie terug.