Hoe je rekruteringscommunicatie opstellen per type jobzoeker?

Redenen om te kiezen voor een job zijn voor iedereen uiteenlopend. Op basis van een onderzoek over werken in de haven en hun Censydiam-model komt IPSOS tot een model waarin ze 4 types jobzoekers onderscheiden. Elk type vindt andere criteria belangrijk aan werk en heeft andere drivers om te kiezen voor een job. Dit bepaalt de argumentatie die je kan gebruiken in je rekruteringscommunicatie, al naar gelang het type persoon waar je naar op zoek bent voor een openstaande functie.

Hoe spreek je ontwikkelingszoekers aan in je communicatie?

 • Om ontwikkelingszoekers aan te spreken zal de haven van Antwerpen in zijn communicatie, naast de corporate communicatie over de diversiteit aan jobs, vooral de nadruk moeten leggen op de beschrijving van de jobinhoud en de mogelijkheden die de jongeren worden geboden om zichzelf in een context van relatieve vrijheid te kunnen ontplooien. Kortom aan de job dient ook emotionele meerwaarde te worden gekoppeld, die vandaag onvoldoende teruggevonden wordt in het imago van de haven om die doelgroep aan de basis aan te spreken.
 • Ontwikkelingstrajecten, persoonlijke groei en in mindere mate ook de werksfeer zijn belangrijke communicatieboodschappen, naast de concrete jobinhoud.
 • Overtuigende woorden zijn … ‘zelfontplooiing’, ‘jouw talenten ontwikkelen’, ‘jouw talenten ruimte geven’, ‘graag doen’, ‘voldoening’, ‘voor ieder wat wils’, ‘ook voor jouw’, ‘niet enkel arbeiders’, ‘toekomstperspectief’,
 • Dit geldt eerder voor jongeren die nog niet werken en voor creatieve beroepen. De ontwikkelingszoekers lijken de groep te zijn die het moeilijkste te overtuigen zal zijn.

Hoe trek je evenwichtszoekers aan?

 • Om de evenwichtzoekers aan te spreken zal de haven van Antwerpen eerst komaf moeten gemaakt hebben met de hardnekkige vooroordelen die leven rond de werksfeer in de haven. We bevelen aan om speciale inspanningen te doen om een sfeer van toegankelijkheid en openheid naar deze profielen te communiceren. Vooral het aangeven dat de haven een plaats is waar iedereen zich kan thuis voelen, waar collegialiteit en sfeer centraal staan lijken belangrijk hier. Extra aandacht voor vrouwen en voor jongeren van allochtone origine is ook aangewezen.
 • Deze profielen kunnen ook overtuigd worden door verloning en extra-legale voordelen. Ook deze dimensies zullen duidelijk naar voor gebracht moeten worden in de communicatie.µ
 • Overtuigende woorden zijn … ‘iedereen welkom in de haven’, ‘voor alle Antwerpenaren’, ‘diversiteit’, ‘mengelmoes’, ‘mannen en vrouwen’, ‘religieuze vrijheid’, ‘mooie verloning/voordelen’, ‘mogelijkheid tot flexibele uren’, ‘leuke collega’s’, ‘leuke bazen’, ‘zekerheid’, …

Wat spreekt zekerheidszoekers aan?

 • Om zekerheidszoekers aan te spreken zal het vooral zaak zijn van hen te overtuigen dat ze zullen kunnen blijven een job uitvoeren die aansluit bij hun interesses en vaardigheden, dat ze hun technische specialiteit verder zullen kunnen uitoefenen en dat ze niet uit hun comfortzone zullen worden gehaald. Die jobinhoudelijke zekerheid, gekoppeld aan de werkzekerheid die de haven als belangrijke speler kan bieden, en verloning en extralegale voordelen moeten deze profielen kunnen overtuigen. Doorgroeimogelijkheden en dergelijke schrikken eerder af dan motiverend te werken.
 • Overtuigende woorden zijn … ‘mechanica’, ‘techniek’, ‘elektromechanica’, ‘robotica’, ‘automechanica’, ‘werkzekerheid’, ‘beste loon’, ‘betere voordelen’…

Hoe overtuig je carrièrejagers?

 • Carrièrejagers zijn vooral te overtuigen door in wervingsadvertenties duidelijk aan te geven dat ze binnen de haven een mooi toekomstperspectief hebben en dat ze zullen doorgroeien. Ze zijn ook gevoelig voor boodschappen die betrekking hebben op de reputatie van de haven en op zijn wereldwijd belang. De internationale dimensie van de job spreekt hen ook sterk aan. Daaraan verbonden verwachten ze natuurlijk ook een aangepaste verloning.
 • Overtuigende woorden zijn … ‘internationaal’, ‘belangrijke speler’, ‘doorgroeien tot de top’, ‘ongelimiteerde mogelijkheden’, ‘stimulerende omgeving’, ‘zakenwereld’, …

Het volledige onderzoek

IPSOS voerde in mei 2019 een onderzoek uit in opdracht van Talentenstroom. Via een kwalitatief onderzoek met focusgroepen werden in totaal 40 jongeren tussen 16 en 27 jaar diepgaand bevraagd. Bovenstaande aanbevelingen zijn vrijblijvende aanbevelingen vanuit het onderzoek. Aanbevelingen naar overtuigende woorden zijn niet exhaustief en komen voort uit de groep jongeren die bevraagd werd en is dus soms ook gelinkt aan hun achtergrond.
Download het volledige onderzoeksrapport