Bekijk galerij

Soiree Maritiem koppelt jongeren aan een job als logistiek bediende

Havenbedrijven vinden niet altijd geschikte kandidaten voor een job als logistiek bediende. Met Soiree Maritiem brengt Talentenstroom geïnteresseerde jongeren en bedrijven met elkaar in contact. Niet op kantoor, maar tijdens een rondvaart door de Antwerpse haven.

Net voor de afvaart van Flandria 18 wees havenschepen Marc Van Peel op het enorme potentieel van de Antwerpse haven. “60.000 directe en 80.000 indirecte jobs, maar tegelijk hebben bedrijven steeds meer moeite om de juiste mensen te vinden.” Dat mensen met zeer uiteenlopende achtergronden en opleidingen in de haven aan de slag kunnen, blijkt niet altijd door iedereen geweten. “Kijk naar mij”, reflecteert Marc Van Peel, “ik studeerde geschiedenis. En toch ben ik vandaag havenschepen.”

Informatie uit eerste hand

Na het officiële welkomstwoord loste de Flandria 18 de allerlaatste keer de trossen en vertrok voor een twee uur durende rondvaart door de haven. Een niet-alledaags decor voor een professionele speeddate. Met jonge werknemers uit havenbedrijven aan de ene kant, en daartegenover scholieren, studenten en recent afgestudeerden op zoek naar informatie uit eerste hand. Daarnaast maakte de opleidingenmarkt de jongeren wegwijs in het onderwijsaanbod voor wie straks aan de slag wil als logistiek bediende.

Voor Mieke Coppieters, coördinator van Talentenstroom, zijn evenementen als Soiree Maritiem een absolute must. “Talentenstroom wil iets doen aan de grote mismatch tussen werkzoekenden en bedrijven die logistiek bediendes zoeken. De regio Antwerpen heeft de hoogste werkloosheidsgraad én de meeste vacatures van Vlaanderen. En toch raken vacatures vaak niet ingevuld.”

“Een job als logistiek bediende is een aanrader!”

Employer branding

“Zowel de haven als de logistieke sector kampen met een imagoprobleem bij jongeren”, vervolledigt Mieke Coppieters. “Jongeren kunnen zich meestal niet veel voorstellen bij een expediteur, dispatcher of scheepsagent. Veel vrouwen denken bijvoorbeeld nog altijd dat de haven een mannenwereld is. Terwijl zij vaak net uitblinken in talenkennis en organisatietalent, wat in die jobs zeer belangrijk is. Dus communiceert Talentenstroom via filmpjes op Youtube en leveren we educatief materiaal aan scholen. En we organiseren evenementen zoals Soiree Maritiem. Ook de bedrijven moeten hun duit in het zakje doen. Door aan employer branding te doen en zich ‘anders’ te profileren als aantrekkelijke werkgevers. Of door niet te sterk te focussen op één bepaald profiel: kijk eerst naar de attitude en dan pas naar kennis en vaardigheden.”

Brug tussen jongeren en de logistieke sector

Jurgen Smis werkt voor CMA CGM. Hij is ook actief in ASV The Next Generation, de jongerenafdeling van de Antwerpse Scheepvaartvereniging. “Wij willen een brug slaan tussen de sector en pas afgestudeerden jongeren. We gaan vaak de boer op om jongeren meer inzicht te geven. Het is opvallend dat sommige werkzoekenden heel veel solliciteren en toch niet aan de bak komen.” Jerri Smet van MSC beaamt dat. “Daarom proberen we jongeren in de juiste richting te stuwen. Vaak kies je beter voor een korte specifieke opleiding dan al die tijd je CV rond te sturen zonder respons.”

Persoonlijk contact en afwisseling

Dat jongeren met een heel diverse vooropleiding in de sector aan de slag kunnen, bewijst Caro Van Der Paal. “Enkele van mijn familieleden werken in de haven en zij spoorden me aan dat ook te doen. Ik studeerde geschiedenis, en volgde daarna bij Randstad en Portilog een korte opleiding. Ik was meteen verkocht. Anderhalf jaar later ben ik nog steeds expediteur bij JAS.” Kristof Goossens werkt voor Titan Cargo en is actief bij VEA Jongeren, de jongerenpoot van de beroepsvereniging VEA. “Ik ben hier uit eigen beweging, maar mijn baas steunt me. Hij weet dat dit soort events ons bedrijf en onze sector exposure geeft. Tijdens deze speeddate merk ik dat het persoonlijk contact en de afwisseling veel jongeren aanspreekt. Voor wie graag werkt en doorgroeimogelijkheden wil, is een job als logistiek bediende een aanrader. Het is een job en een omgeving waar je veel kansen krijgt.”

 “Mijn baas weet dat mijn aanwezigheid op Soiree Maritiem voor exposure zorgt.”

Visitekaartjes op zak

Ook een groepje studenten van de VDAB-opleiding ‘Bediende internationale handel en logistiek’ scheepte mee in. “Onze verwachting? Dat we hier een duidelijk beeld krijgen van de job van logistiek bediende. En dat we kunnen netwerken. Misschien vinden we wel een stageplaats.” Bij het einde van de rondvaart bleken hun meningen onverdeeld positief. “We waren verrast door het grote aanbod. Op zo’n evenement leer je nieuwe bedrijven kennen. En fijne mensen. We hebben alvast een heleboel visitekaartjes op zak.”

Soiree Maritiem onderscheidt zich ook door de diversiteit onder de deelnemende jongeren. Andreas Delaruelle (28) is werkzoekend. Het enthousiasme van vrienden die in de haven werken, inspireerde hem om naar Soiree Maritiem te komen. Layna Luyckx (18) zit in het laatste jaar economie-talen en moet binnenkort een studiekeuze maken. Samen met haar vader steekt ze op Soiree Maritiem haar licht op. Almaz Jalloh (31) komt uit Liberia en zoekt een job die aansluit bij haar vroeger beroep als cargo agent. Binnenkort start zij de VDAB-opleiding. Allemaal jongeren die de kans grijpen om de haven op een andere manier te leren kennen, maar zeer enthousiast weer van boord gaan, met toekomstplannen in de logistieke sector.