Seatrade gooit rekrutering over een andere boeg

Het Antwerpse bevrachtingsbedrijf Seatrade zocht al een hele tijd naar een nieuwe collega voor de dienst boekhouding. Zonder succes, tot HR-manager Ellen Woud rekrutering over een totaal andere boeg gooide. Met de hulp van Talentenstroom vond Seatrade de perfecte match met Mustafa, een vluchteling uit Palestina.

“Accountants met ervaring zijn veelgevraagde medewerkers. Het bleek moeilijk om iemand te vinden die ook nog eens paste in onze bedrijfscultuur”, vertelt Ellen Woud. “We waren al zo lang op zoek dat ik me begon af te vragen wat we nog konden proberen. Ik stapte naar Talentenstroom en samen bekeken we alle alternatieven. Mijn voorkeur ging uit naar de piste om hoogopgeleide anderstaligen te contacteren. Logisch eigenlijk: er zijn natuurlijk heel wat vluchtelingen mét het juiste diploma uit hun land van herkomst. Ze vinden alleen moeilijk werk omdat ze nog Nederlands aan het leren zijn.”

Speeddate op maat van Seatrade

Ellen Woud vroeg Talentenstroom bij Seatrade een speeddate op maat te organiseren met zes hoogopgeleide, anderstalige kandidaten. “Voor ons was dat een kans om ons bedrijf voor te stellen”, zegt Ellen. “Tegelijk konden we zo al heel snel te zien welke kandidaten goed bij Seatrade zouden passen. Na een paar gesprekken hebben we Mustafa geselecteerd.”

“Geen enkele drempel hebben we moeten overwinnen. Mustafa’s diploma was al gelijkgesteld met een Belgische master. Hij had een verblijfsvergunning en een werkvergunning. Alleen aan zijn Nederlands moet hij nog werken. Seatrade is een internationaal bedrijf en op de werkvloer klinkt dus veel Engels. Maar ik hamer er toch regelmatig op: als Mustafa echt geïntegreerd wil raken – in ons bedrijf, maar ook in België – dan moet hij Nederlands leren.”

Horizon rekrutering verbreden

Mustafa volgde bij Seatrade dezelfde interne opleiding als andere nieuwe werknemers en kreeg een jaarcontract aangeboden. “Dat doen we hier met alle starters. Een jaar is genoeg tijd om als medewerker te tonen wat je kan. En met Mustafa zit dat na zes maanden zeker goed. Hij is een fijne collega en pikt snel nieuwe dingen op. Zijn Arabische afkomst is trouwens regelmatig een voordeel. Seatrade doet zaken met de hele wereld. Dan komt het altijd van pas om medewerkers met verschillende achtergronden te hebben.”

“Echt waar: ik zou al mijn collega’s aanraden om hun horizon te verbreden. Het is misschien nog een onbekende groep werkzoekenden maar onze ervaring met Mustafa bevestigde mijn vermoeden dat hier geschikte en gemotiveerde kandidaten te vinden zijn. Een getalenteerde, loyale medewerker wil ik altijd een kans geven, wat zijn achtergrond ook is.”