Over de haven

Haven van Antwerpen

De haven van Antwerpen is een kruispunt van goederen: een draaimotor van de Belgische economie en een geheel waar tal van sectoren samenkomen en de krachten bundelen. Om de haven draaiende te houden is er talent nodig. Jouw talent! Gemotiveerde mensen die staan te springen om met ons de haven van morgen te bouwen. Dit voor alle soorten beroepen en opleidingsniveaus.

Denk je bij werken in de haven enkel aan containers, ruige mensen, buitenwerk en gevaar? Dan is je beeld niet helemaal juist. Dit zijn enkele van de clichés die vaak bij mensen opkomen, die we graag willen ontkrachten. Naast buitenwerk en containers heeft de haven veel meer te bieden. We geven jou graag een beeld van wat de haven nu écht is en wat deze voor jou kan betekenen.

De haven is een onontdekte schatkist. Open ze, en kijk wat ze jou te bieden heeft.

Wat is haven en logistiek?

De haven van Antwerpen is 12.068 hectare groot. De haven is zowel gevestigd op de rechter- als linkeroever van Antwerpen. ‘Port of Antwerp’ en MLSO, maatschappij Linkerscheldeoever, beheren de haven.

Wist je dat de Antwerpse haven de grootste economische motor van België is? Met ongeveer 1.000 bedrijven biedt de haven direct of indirect jobs aan 146.000 mensen. Met 235 miljoen ton aan maritieme vracht is de haven van Antwerpen de tweede grootste Europese containerhaven en de 14e wereldwijd. De drie grootste troeven van de haven zijn het overslag van goederen, de logistiek van goederen en de industrie.

Wat moet je verstaan onder logistiek?

Je kledij, smartphone of kiwi worden niet gemaakt in België. Om deze producten tot bij ons te krijgen, leggen ze meestal een lange weg af. Dit geldt ook voor producten die vanuit België worden geëxporteerd.

Als logistiek medewerker ben je een belangrijke schakel die er voor zorgt dat producten veilig van locatie A naar locatie B geraken. Ontdek  de diverse logistieke jobs en hun functieomschrijving.

Werken in de haven

Motivatie is belangrijker dan het bezitten van een diploma. We willen jou de kansen geven die je verdient.

Door het enorm aanbod en diversiteit aan jobs zit er ongetwijfeld een job tussen die je wil doen.
Indien er een specifieke opleiding nodig is, dan zijn er mogelijkheden genoeg om je (kort) om te scholen en van start te gaan.

Werken in de haven betekent niet dat je vastgeroest zit aan je job. Een enorm en divers aanbod aan jobs en opleidingen maakt het mogelijk dat je zowel horizontaal (een andere job soort uitoefenen) als verticaal (op de ladder klimmen) kan doorgroeien naar andere functies binnen de sub sectoren. Het kan allemaal, maar dit is absoluut geen must. Blij met de job die je hebt? Dan kan je rustig verder je ding doen.

Interesse? Bekijk zeker onze pagina ‘Ik zoek werk’.

Mobiliteit in de haven

De laatste jaren is er hard gewerkt om de haven bereikbaarder te maken voor fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer. Ontdek de mogelijkheden om de haven te bereiken zonder je auto te gebruiken.

Fietsen in de haven:

Er wordt voortdurend gewerkt aan het aanleggen en verbeteren van de fietsinfrastructuur. Een overzicht van alle fietsroutes in de haven vind je op de havenfietskaart.

Neem je fiets mee op de trein, bus, De Waterbus of op het veer. Sinds 2018 is er ook een gratis fietsbus. Deze rijdt door de Liefkenshoektunnel richting  Rechteroever, op een aparte rijstrook, waardoor je de file vermijdt.

Gedetailleerde info over mobiliteit in de haven vind je op onze pagina ‘Vlot naar je werk‘.

Ga mee de uitdagingen voor de toekomst aan

Duurzaamheid

Dat de haven enkel en alleen vuile afvalstoffen afstoot is een cliché. Je zou het misschien niet denken, maar de haven is een sector die enorm inzet op duurzaamheid.
Werken in de logistiek is een constante zoektocht naar de meest efficiënte en ecologische manier van transport.  Dit gaat niet vanzelf. We hebben jouw hulp en inzichten nodig om verder te groeien tot een sterke, duurzame haven.

De sector streeft naar een CO2-arme omgeving in de haven en een duurzamer energieverbruik. Dit doen ze met diverse projecten zoals het installeren van windturbines, restwarmte hergebruiken en gebruik maken van zonne-energie.

 Innovatie

De haven en logistieke spelers zetten hard in op innovatie en digitalisering om het logistieke transport veiliger, efficiënter en duurzamer te laten verlopen. Door digitalisering van data, is het de bedoeling om het logistieke proces sneller te laten verlopen. Ook wordt er in de haven ingezet op nieuwe technologieën zoals drones, virtual reality en 3D printing.

Meer informatie?

Op zoek naar meer info over de haven van Antwerpen? Bekijk dan zeker onderstaande sites, folders en presentaties. Voor specifieke vragen kan je ons altijd contacteren.

Websites:
Presentaties:
Beroepenfolders: