Loketbediende bezorgt chauffeurs informatie en documenten om te laden en te lossen

“Willen we thuis iets plannen? Dan kijkt mijn man altijd naar mij, want ik beheer de agenda. En als mijn dochter iets kwijtspeelt, trekt ze aan mijn mouw – niets is verloren totdat mama het niet meer vindt. Je merkt het: plannen, organiseren en structureren zitten me in het bloed. De job van loketbediende bij Wijngaard Natie is me dan ook op het lijf geschreven.

Ik steek de boel hier in gang: ik bezorg de chauffeurs die af- en aanrijden alle informatie en documenten om te laden en te lossen. Zonder dat ze daar al te lang op moeten wachten.

Dat betekent gas geven: mijn werkdag start om half 8. Vaak wachten er al 10 chauffeurs op de parking – gehaast om terug de baan op te gaan. Ik ga een kwartiertje vroeger naar het werk. Dan is mijn computer al opgestart wanneer het loket opent … én dronk ik al een tasje koffie, want wie weet wanneer ik daar nog eens de tijd voor vind.

Elke dag gebeurt er wel iets: van monsterfiles op de Antwerpse ring tot beschadigde ladingen. De problemen en vertragingen die daaruit voortvloeien, vang ik zo goed mogelijk op: door een versnelling hoger te schakelen en alle nodige documenten snel af te leveren, en door de klanten op de hoogte te houden. Ik vertel wanneer hun vracht aankwam, of ze volledig was, of ze beschadigd of eventueel groter dan voorzien was … Ik hou hen van alles op de hoogte. Tijdens mijn werkdag heb ik dus met veel mensen contact. Telkens moet ik een andere hoed opzetten: de ene keer roep ik eens tegen een havenarbeider, de andere keer zwans ik met de chauffeur aan mijn loket.

Dat sociale karakter van mijn job zorgt ervoor dat ik ze nog járen wil doen. Ik ken zo goed als alle havenarbeiders, en ik spreek de vaste chauffeurs die hier passeren allemaal met de voornaam aan.

Terwijl ik hun documenten afdruk, doen we steevast een babbeltje. Straks wordt een van hen papa, en natuurlijk tel ik samen met hem af. Ik zie hen ook niet alleen aan mijn loket verschijnen: officieel zit mijn werkdag erop wanneer ’s avonds alles geladen is, alles op de kaai staat én alle klanten tevreden zijn. Maar ik brei er graag nog een vervolg aan: dan maak ik nog wat tijd vrij om met de collega’s, havenarbeiders of chauffeurs terug te blikken op een gezamenlijk succes of om de harde woorden die in het heetst van de strijd vielen te kaderen. Zo hoort het.

We zijn een grote familie en allemaal vormen we een schakeltje in de transportketting.

We hebben elkaar dus nodig. En maar goed ook, want een job die ik helemaal alleen zou moeten uitvoeren? Dat is niets voor mij!“

Krista Van Hal, loketbediende bij Wijngaard Natie