Klaar voor een logistieke functie in 6 maanden

In de voltijdse opleiding Transport en logistiek leer je in zes maanden alles wat je moet weten om te kunnen starten in een logistieke bediendefunctie. Deze opleiding is er voor werkzoekenden die zich willen omscholen om aan de slag te gaan in de transport- en logistieke sector. Na een theoretische opleiding van 4,5 maanden volgt een stage van nog eens 1,5 maand. Bijna alle deelnemers gaan daarna aan de slag met een vast contract.

Competenties nodig?

Of je nu vers van de schoolbanken komt, of het tijd vindt voor een nieuwe uitdaging in een andere sector: iedereen kan aan deze cursus beginnen.
De belangrijkste voorwaarden?

  • Een goede kennis van het Nederlands en een praktische kennis van Frans en Engels.
  • Een communicatieve, stipte en ordelijke houding.
  • Gemotiveerd zijn om tijdens de opleiding het beste van jezelf te geven – en daarna natuurlijk ook in je nieuwe werk.

Drie vragen aan lesgeefster Susanne Schiltz

Susanne Schiltz werkte zelf lange tijd als expediteur en dispatcher in de Antwerpse haven en geeft nu les in het centrum voor volwassenenonderwijs LBC in Berchem. Ze coördineert er – in samenwerking met Talentenstroom en VDAB – een intensieve cursus die mensen klaarstoomt voor een functie als logistiek medewerker.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

“Voor iedereen die droomt van een transport- of logistieke functie. Je hoeft geen bachelor te hebben om een logistieke bediendefunctie te kunnen uitoefenen, dat bewijst deze cursus. Het maakt niet uit of je 18 bent of 48, of je al in de sector gewerkt hebt of wat voor diploma je hebt.”

Moeten cursisten op voorhand al iets kennen van de sector?

Susanne: “Nee, niet noodzakelijk. Iedereen met een ferme dosis motivatie kan aan deze cursus starten. Op voorhand leg je een paar tests af en heb je een gesprek met ons. We willen vooral weten of je persoonlijkheid en werkhouding passen bij een logistieke functie. Als je geselecteerd wordt, start je aan een theoretische opleiding van 4,5 maanden. Daarna volgt er een stage die voor de meeste deelnemers uitmondt in vast werk.”

In welke functies kunnen cursisten terecht?

“Dat is heel gevarieerd. Er zijn nu eenmaal enorm veel verschillende logistieke functies. Sommige zijn operationeel, zoals dispatchers, planners of expediteurs. Andere zijn meer administratief: loketbediendes, manifestbediendes en customer service agents bijvoorbeeld. Waar je terechtkomt, hangt af van je eigen talenten en voorkeur.”

Meer info
Els Ceunen, t 03 221 73 31, els.ceunen@talentenstroom.be