IBO – Individuele beroepsopleiding op werkvloer leidt tot vaste job

Je leert ook om mee te denken

Fatima El Moussaoui tekende een arbeidsovereenkomst als customer service medewerker bij het expediteursbedrijf Ocean Crown Logistics & Forwarding. Ze liep er de voorbije maanden stage in het kader van een IBO of individuele beroepsopleiding die haar werd aangeboden door Talentenstroom.

“Ik had al een vroegere werkervaring in de maritieme sector”, vertelt Fatima over haar traject. “Ik werkte ook nog in andere sectoren. Maar dat maritieme was toch in mijn hoofd blijven hangen. Ik probeerde in die richting via de hogeschool een diploma te halen, maar dat is me door persoonlijke omstandigheden niet gelukt. Via Talentenstroom kreeg ik dan de kans om een erkende opleiding ‘transport & logistiek medewerker’ bij LBC te volgen. Dat de opleiding grotendeels in een bedrijf verloopt, via een langdurige stage, sprak met sterk aan.”

IBO staat voor ervaring op de werkvloer

Zo kwam Fatima in contact met Ocean Crown Logistics & Forwarding. Een klein en jong expeditiebedrijf, met een sterke focus op het Midden-Oosten en Afrika. “Tijdens mijn IBO leerde ik hier stelselmatig andere elementen van het vak bij”, vertelt ze enthousiast. “Het begint met de gewone heel elementaire dingen. Maar doorheen de maanden kwamen daar ook taken rond boekingen, transport en douane bij. Gedurende die zes maanden IBO word je continu opgevolgd, zowel door de werkgever als door de VDAB. Op die manier zit je in een goed ritme om na zes maanden klaar te zijn voor aanwerving. Ik vind dit concept bijzonder goed. Je leert de dingen door ze te doen en je bouwt een band op met het bedrijf. Je leert de realiteit van je werkgever tot in de details kennen en je krijgt ook de kans om mee te denken over mogelijke verbeteringen. Doorheen die zes maanden ben ik enorm geëvolueerd.”
Fatima is nu een overtuigd ambassadeur van Talentenstroom. “Je kan natuurlijk proberen om via de hogeschool een diploma te halen en zo een job te vinden. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Voor hen zijn projecten zoals Talentenstroom een buitenkans. Je wordt goed begeleid en gesteund. Gedurende je opleiding word je doorbetaald door de VDAB wat het voor de werkgever natuurlijk interessant maakt. Maar zelf weet je dat aan het einde van de rit een vaste job op je wacht. Uiteindelijk wint dus iedereen…”

Talentenstroom zoekt de juiste kandidaten

Talentenstroom helpt werkzoekenden ook om hun blik te verbreden. “Ik was ervan overtuigd dat ik in de maritieme sector best in een groot bedrijf kon werken”, lacht Fatima. “Daarin heb ik me écht vergist. Net de kleinschaligheid maakte mijn opleiding hier zo boeiend. Het contact is heel direct. Je leert elkaar zeer snel kennen en je groeit naar elkaar toe. In een groot bedrijf ga je meer op routine of op een deeltaak focussen en zie je het geheel niet. Hier voel ik me echt mee verantwoordelijk.”

Tekst en foto: Bart TIMPERMAN