Een expediteur stippelt de route van de producten uit

“Veel van je dagelijkse gebruiksvoorwerpen – zoals een tandenborstel, bijvoorbeeld – hebben al een hele reis achter de rug voor ze bij jou belanden: hun onderdelen komen vaak uit verschillende werelddelen. Als expediteur zorg ik ervoor dat ze vlot op de juiste plek terechtkomen. Ik vraag me dan ook al lang niet meer af waarom bepaalde producten zo duur zijn. Ik ken hun transport- en invoerkosten. Als expediteur bij Geodis Wilson regel ik het transport van producten vanuit Engeland of Ierland naar waar ook ter wereld.

Ik heb de touwtjes in handen: ik stippel de route uit, schakel de rederijen en transportfirma’s in, en zorg voor de nodige vracht- en douanedocumenten.

De ene keer gaat dat al vlotter dan de andere. Wie iets Nigeria wil binnenkrijgen, moet zich bijvoorbeeld door een bérg administratie worstelen. Oh wee, als er één komma verkeerd staat. Gelukkig ben ik een pietje precies en hou ik wel van een gezonde dosis stress. Onmisbare eigenschappen voor mijn job: elk dossier is anders en er kan onderweg altijd iets onverwachts gebeuren. Zoals vertraging bij het laden en lossen in een tussenhaven, of – je gelooft het nooit – een vergissing van de rederij, waardoor je container plots op een boot staat die de verkeerde richting uitvaart. Het hoofd koel houden en snel ingrijpen is dan de boodschap, want elk oponthoud kost de klant geld. Maar net die uitdagingen houden het spannend. Daardoor pak ik elk nieuw dossier – en dat zijn er zo’n 175 per maand – met evenveel goesting vast als het vorige.

Elke keer besef ik dat ik de zaken mee doe draaien en de economie aan de gang hou: ik zorg ervoor dat de winkelrekken gevuld kunnen worden.

Zonder expediteurs, geen verkoop en dus ook geen productie meer. Je merkt het: ik hou – zonder overdrijven – van mijn job. Van de afwisseling, de uitdagingen, maar ook van de omgeving: want hoewel Geodis zich niet in de haven bevindt, speelt een groot deel van mijn taken zich wel daar af. En die havenwereld spreekt tot de verbeelding: er heerst een andere mentaliteit, het is er allemaal wat grootser, en de mensen die er werken – en dat zijn lang niet alleen maar dokwerkers – hangen onlosmakelijk aan elkaar vast.

In geen enkele andere sector is de collegialiteit zo groot als in de havenwereld. Hier vind je altijd helpende handen en motiverende woorden.

Je zou voor minder met plezier naar je werk gaan.”

Gitte De Rooy, expediteur bij Geodis Wilson