Sales Representative – met de twee voeten middenin de internationale handel

“Ik kom dagelijks in contact met mensen uit alle uithoeken van de wereld. Als Sales Representative bij de Belgische agentuur van Cosco, een Chinese containerrederij, word je vanaf dag één ondergedompeld in de wereld van de internationale handel. Een bruisende wereld, want transport per container is op relatief korte tijd ’s werelds belangrijkste vervoersmodus geworden.

Als vertegenwoordiger is het natuurlijk aan mij om zoveel mogelijk klanten te overtuigen om dat containervervoer via ons te laten verlopen. De prijs speelt daarbij een rol, maar ook service en bereikbaarheid zijn van belang. Daarom neem ik de tijd om met mijn klanten rond tafel te gaan zitten, en te luisteren naar hun noden. Zo vinden we raakvlakken en gaan we voor een zo efficiënt mogelijk vervoer. Ik leer mijn klant daarvoor graag zo goed mogelijk kennen. Ik wil zoveel mogelijk marktkennis hebben, en altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in zoveel mogelijk sectoren. Zo probeer ik het verschil te maken met de concurrentie.

Het stopt voor mij ook niet als de klant zijn contract tekende. Dan begint het pas! Als eerste aanspreekpunt stem ik de operationele en financiële zaken mee op elkaar af. En ook opvolging is een belangrijk deel van mijn job: als sales sta je tussen de operationele diensten van je werkgever en die van je klant. Je moet dus de problemen en vragen van beide partijen kunnen oplossen en beantwoorden. Dat doe ik met plezier, want hierdoor leer ik bij en wordt de klantenservice alleen maar beter. En wees maar zeker dat ik doorheen de jaren al heel wat leerde: ik steun op een goede vooropleiding – met diploma’s in marketing, sales- en accountmanagement, en een opleiding operations management – maar het logistieke gebeuren leerde ik pas echt kennen op de werkvloer zelf.

Dat kan bijna niet anders, want het gaat vaak om heel specifieke trajecten of producten. Wij vervoeren immers alles wat in een container past – van machines die ettelijke tonnen wegen tot Belgische delicatessen. Dat laatste wordt trouwens goed gesmaakt in Azië. Dat merk ik tijdens de eindejaarsperiode des te beter, dan schiet de vraag naar onze chocolade de hoogte in.

Wat we ook vervoeren, ik ben altijd blij dat we de klant konden overtuigen om met ons in zee te gaan. En ik besef heel goed dat dat niet alleen mijn verdienste is, hoor. Het draait hier echt om teamwork: het volledige transport, de omringende administratie, de totale opvolging … alles draagt bij tot een tevreden klant. En daarvoor gaan we met zijn allen, dag in dag uit.”

Vincent Van Gestel, Sales Representative bij Cosco