Welke competenties zijn er nodig in de Haven van de Toekomst?

Op donderdag 14 juni verwelkomden VOKA, de Haven van Antwerpen en de Universiteit Antwerpen geïnteresseerden voor Antwerp.SRL, een boeiende namiddag over de digitale innovatie in de haven. “Digitalisatie leidt ons tot ongekende technologische mogelijkheden”, aldus Erwin Verstraelen, innovatie-expert van de Haven van Antwerpen. Talentenstroom ging op verkenning naar de Haven van de Toekomst.

Hoe ver het precies staat met digitale innovatie in de haven, bleek al meteen aan het begin van de namiddag. Start-up Seafar mocht de spits afbijten met een demonstratie van hun systeem op schepen vanop afstand te besturen. “Onbemande schepen zijn de toekomst van de binnenvaart, waarvoor nu al heel moeilijk kapiteins te vinden zijn”, klonk het bij Seafar.

Blockchain en IoT

De boodschap was duidelijk, ook bij de presentaties die volgden: digitalisering zal de haven efficiënter maken en supply chains over de hele lijn verbeteren, wereldwijd. De grootste trends van het moment zijn blockchain en het Internet of Things (IoT).

Blockchain, een geëncrypteerde methode om informatie veilig te delen met anderen die erop voortbouwen, dringt zich vandaag al op als volgende stap in de logistieke administratie, legde Filip Heremans van het Antwerpse bedrijf T-Mining uit. “De werkwijze van vandaag, met papieren documenten zoals een bill of lading, leidt tot inefficiëntie. Maar tot nu toe waren de alternatieven, zoals documenten als PDF versturen of opslaan in de cloud, niet veilig. Met blockchain is altijd duidelijk of een document authentiek is en wordt het veel gemakkelijker om bijvoorbeeld na te gaan of een douanedocument al goedgekeurd is of nog niet.”

Een voorbeeld van de meerwaarde van een Internet of Things, waarbij voorwerpen verbinding maken met het internet en gegevens uitwisselen, kwam dan weer van Piet Opstaele van het project iNose. “In de hele haven staan luchtkwaliteitsmeters opgesteld die in real-time rapporteren of er schadelijke stoffen er in de lucht hangen. Een enorme vooruitgang ten opzichte van handmatig werken, waarbij je hoogstens steekproeven kan nemen en de genomen stalen pas geruime tijd later kan analyseren.”

Wat met de competenties van de toekomst?

Terwijl digitalisatie zich verder doorzet, verandert ook het profiel van de havenmedewerker. Een onbemand schip heeft geen kapitein meer nodig, maar wat moet de persoon kunnen die aan wal de besturing overneemt? Wie zal de documentenflow beheren via blockchain wanneer papier overbodig wordt?

Vast staat dat technologische ontwikkeling een grote impact zal hebben op de arbeidsmarkt. Bepaalde functies verdwijnen door automatisering, maar leiden dan weer tot nieuwe taken met erg specifieke profielen. Meer dan ooit wordt het dus belangrijk om medewerkers voortdurend op te leiden en bij te scholen, en zo van hen de experts te maken die de haven nodig heeft.