Beroep in de kijker: Waterklerk

Het eerste contact voor binnenkomende schepen in de haven is de waterklerk. Die gaat aan boord wanneer een schip aanmeert en is vanaf dan de link tussen schip en wal. Voor alles wat de kapitein of de bemanning nodig heeft, is de waterklerk het eerste aanspreekpunt.

Voor elk inkomend schip regelt de waterklerk een loods of sleepboot. Er komt ook heel wat officieel papierwerk bij kijken, zoals douanedocumenten en visums voor de bemanningsleden. Tijdens het verblijf van het schip in de haven, komen alle praktische vragen bij de waterklerk terecht: van het dichtstbijzijnde wassalon tot de dokter van wacht. Als waterklerk ben je dus een unieke combinatie van gastheer of –vrouw, administratief talent en manusje-van-alles.

Het werk van een waterklerk is geen twee dagen hetzelfde. Je komt altijd weer met nieuwe mensen en culturen in contact en elke dag is er weer een nieuwe uitdaging om aan te pakken. Je bent constant in beweging: van je kantoor naar de containerterminal en van de douane naar het dok.

Schuilt er een waterklerk in jou?

Waterklerk worden, iets voor jou? Je bent goed op weg als je:

  • sterk bent in talen en dan vooral in het Engels, Frans en Nederlands;
  • niet alleen klantgericht bent maar ook administratief nauwkeurig;
  • stressbestendig én flexibel bent, want deze job stopt niet elke dag om 17 uur en de tijdsdruk ligt soms hoog.

De andere kneepjes van het vak kan je al doende leren.

En nu verder

Meer te weten komen over boeiende jobs in de haven? Schrijf je in voor een Informeersessie bij VDAB.
Meer weten over opleidingen? Lees hier welke je kan volgen.